Värmlandsidrotten

Sport i Värmland!

Dags att damma av cykeln

Klassisk damcykelAtt börja träna nu inför årets Vätternrunda låter sig knappast göras, såvida du inte har en extremt bra grundkondition, och exempelvis tränat mycket spinning under året. Däremot är det nu en bra tidpunkt att plocka fram din cykel ur förrådet och ge sig ut på några cykelturer. Att cykla är som bekant både en bra motionsform och ett sätt att spara tid i vardagen.

Cykla säkert

Det är dock viktigt att ha en säker cykel. Faktum är att cykelolyckor är vanligare än bilolyckor, även om de inte lika ofta har dödlig utgång. Att ha hjälm, reflexer och fungerande lyse på cykeln är en självklarhet, men tänk också på att själva cykeln måste vara i bra skick. Kedjan bör vara rengjord och oljad, och detsamma gäller vajrarna till växlarna. Tänk också på att en cykel med handbroms är säkrare än en cykel med enbart fotbroms, eftersom det går att bromsa med handbromsen även om kedjan gått av. Detta förutsätter dock att bromsarna är i bra skick. Kontrollera också kedjan regelbundet för att se om den slitits.

Att plocka fram cykeln kan alltså innebära att man måste köpa en del reservdelar. Om du har en bra cykelhandlare på din ort rekommenderar vi dig att besöka den butiken, men om du bor i obygden kan du surfa in på Cykloteket.se istället. Där kan du köpa såväl kläder och reservdelar som hela cyklar.  Där finns även verktyg som kan behövas för att byta kedja, eller för att utföra enklare reparationer om något skulle hända när du befinner dig mitt ute på en ödslig landsväg.