Värmlandsidrotten

Sport i Värmland!

Gräset på planen debatteras

Naturgräs eller konstgräs? Det är förmodligen en vanlig fråga hos de fotbollsklubbar som planerar på att anlägga en ny plan. Det finns fördelar och nackdelar med båda grässorter men de största klubbarna i Europa spelar i alla fall på naturgräs.

13997-fotboll-1

På folkbladet.nu kunde man för ett tag sedan läsa om att gräset på fotbollsklubben Malmö FF:s hemmaarena Swedbank arena skulle bytas ut. Gräsläggningen, som tog över ett dygn, direktsändes för alla som var intresserade av att se på Sydsvenskans webbplats. Gräset levererades från Nederländerna och för att fylla hela arenan med gräs krävdes 22 långtradare lastade med gräsrullar. Varför man valde att lägga naturgräs i arenan var för att de stora matcherna i Europa alltid spelas på naturgräs och därför kände Malmö FF att de också måste spela på sådant gräs.

Många diskussioner om gräset

Diskussionen huruvida naturgräs eller konstgräs är det bästa har varit het i medierna den senaste tiden. Somliga har hävdat att det helt enkelt inte går att ha naturgräs eftersom det så lätt går sönder och tycker att konstgräs är mycket mer pålitligt. Läs mer. Medan andra säger att naturgräset är överlägset i känsla och att det är där som fotbollstraditionen ligger. Det handlar även en del om ekonomi. Naturgräset kan bli dyrare i långa loppet eftersom det kan behöva bytas ut ibland och behöver ständigt underhåll. Men i sig är inte det här gräset speciellt mycket dyrare än konstgräs. Det är bara att söka på ”rullgräs pris” på nätet och se att det verkligen kan vara prisvärt.

Cancer av konstgräs?

Något som åtminstone talar till naturgräsets fördel är att konstgräs faktiskt kan ge fotbollsspelare cancer. En tränare i USA märkte nämligen att ett flertal fotbollsspelare drabbades av likartad cancer och trodde att det kunde bero på de nedmalda gummidäck som är vanliga att ha i konstgräsplaner. Svenska professorer slår dock ner de här påståendena och säger att det inte finns några undersökningar som tyder på att det finns en cancerrisk med att spela på en konstgräsplan, om man valt en dyrare sorts fyllning i gräsplanen. (Källa)