Värmlandsidrotten

Sport i Värmland!

Ida Björnstad & Ge Bort till Sport

Under hösten som passerat har tv4 hållit en insamling till förmån för Sveriges idrott under haschtaggen Ge Bort Till Sport där de besökte flertalet givmilda svenska städer – vilket resulterade i flera ton sportutrustning som nu kan delas ut till barn och ungdomar vars föräldrar kanske inte haft råd att köpa sprillans ny utrustning.

Fritid och motorsport ikonerHar du ett par gamla fotbollshandskar eller kanske utrustning från Salming innebandy som ligger hemma och tar plats i garderoben? Då hade du kunnat delta i tv4s satsning Ge bort till sport som pågått under hösten där flera kända idrottsprofiler tillsammans med folket gett bort sportutrustning som de inte längre använder till barn och unga vars föräldrar inte har råd att köpa ny utrustning till sina barns olika sportintressen. I Malmö valde till exempel sportlegenden Thomas Brolin att skänka bort en tröja från VM 1992 där hela landslagets signaturer är skrivna på, något som bland annat tv4 berättade om, och inte var han ensam om att vara så givmild. Totalt lyckades initiativtagaren till insamlingen Ida Björnstad samla in hela nio ton utrustning och 500 000 kronor till Rädda barnen, och det är inte dåligt det – en insamling som började med en pappas dåliga samvete.

” – Det häftigaste har varit alla möten med människor runt om i Sverige och höra deras berättelser och helt klart kommer jag vilja göra det här igen.” läs hela intervjun med Ida Björnstad här.

Anledningen till att skidåkaren och sedermera programledaren Ida Björnstad startade sitt insamlingsinitiativ kommer från då hon för några år sedan gav sig på Tjejvasan och fick pepp, gratulationer och stöd från sin far som när hon kom i mål ringde och gratulerade henne samtidigt som han bad om ursäkt. Till Ida sa han nämligen att har var ledsen över att de [hennes föräldrar] aldrig gav henne chansen som ung, de hade helt enkelt inte råd. Något som etsade sig fast hos Ida som insåg att det måste finnas fler barn och unga där ute vars föräldrar har det för knapert ekonomiskt för att kunna låta sina barn utöva sport. Det ville hon ändra på så hon började med att ge bort sin egen utrustning. Den gavs till en lovande talang vid namn Belinda Stenman, skriver Folkbladet – och sedan var bollen helt enkelt i rullning!