Värmlandsidrotten

Sport i Värmland!

Idrott och taktik

Spela säkert

Att göra allegoriska jämförelser med poker och spel och dobbel i allmänhet kan kännas aktuellt när man talar om idrott och lagsporter. En sammanfattning om hur dessa termer och teorier från kortspel kan appliceras på riktiga sporter kan alltid vara bra att ha.

All in

Uttrycket ringer ganska fint i örat. I vardagstal, utanför idrottens ramar, kan det kanske vara det allra vanligaste uttrycket. Uttrycket beskriver hur man satsar allt man har i ett bräde. Varför man gör det kan bero på olika anledningar. Antingen är spelet redan nästan förlorat och man samlar sina krafter en sista gång. Ansträngningen kan både skrämma motståndaren till tillbakadragning eller vara ett rent självmordsuppdrag. Å andra sidan kan man i alla lägen och i alla sporter satsa allt man har för att man vet att ens chanser att vinna är övervägande. Resultatet av en all in är lika absolut som uttrycket själv. I sporter som fotboll är all in kanske inte lika vanligt som när man spelar online texas holdem. På sin höjd låter man sin målvakt springa upp och hjälpa till på hörnorna i övertid. Förlusten av en all in i lågfrekventa idrotter som fotboll är alltså lite för stor för att kunna taktiskt berättiga den. I hockey tar man ut målvakten i ett försök att få klämma in en extra spelare och puck under matchens sista minuter.

Syna

Ordet syna har en etymologisk förklaring utanför pokerbordet. Frågar man någon idag var ordet kommer ifrån säger de säkert ändå att det kommer från poker. Idrottare har inte så stor användning för uttrycket i en första anblick. Men om syna ska vara ett alternativ till att särskåda så går det att applicera på taktiska sporter som fotboll och amerikansk fotboll. Där kan man syna en taktik, som en bluff eller bara som svag. Därefter kan laget vinna matchen.