Värmlandsidrotten

Sport i Värmland!

Träna utomhus i vår!

I ett tidigare inlägg skrev vi om hur sportresor och träningsresor inne just nu, i dag skriver vi i stället om hur det just nu är populärt att träna ute, i grupp eller ensam.

Friskis utegympaDet är riktigt poppis att motionera och idrotta utomhus i vår samtid, samtidigt som den traditionella föreningsidrotten är på tillbakagång.  I många kommuner erbjuds invånarna träning ute i form av utegym, som finns här och där samt i olika storlekar. Bara i Halmstads kommun finns sju stycken varav två är stora och resterande fem lite mindre, något vi bland annat kan läsa om i Hallandsposten.

På ett utegym finns ofta flera olika träningsstationer med redskap, det kan vara enklare dragmaskiner, skivstänger, armgångar och hindervägg. Ibland finns också grusade löparslingor i anslutning till gymmet, det gör det lättare för den som är ute på en löprunda att avsluta med styrketräning innan hemgång. Det bästa med det kanske är att det är gratis att använda, och utomhus.

Utomhussport för alla

Andra sporter som man kan utföra utomhus, om förhållandena är de rätta, är bland annat parkour, bouldering, beachvolley och så givetvis klassiker som skidåkning, rullskidor, skridskoåkning, löpning, tennis, bandy och massa fler.

Det som talar för sport utomhus är inte bara att det blir tillgängligt för många fler, det blir också en större rörlighet ute och offentliga ytor som tidigare kanske stått orörda och outnyttjade används av städernas invånare. Sedan är det också mycket billigare, gratis ibland, att träna utomhus. Tränar man i en förening är det dessutom ett bra och naturligt sätt att få en likasinnad bekantskapskrets på, samtidigt som man har roligt tillsammans. Ensamträning åsido så är det också roligare att träna tillsammans i lag, och även mer motiverande.

I många städer finns det ett stort urval av olika träningsgrupper och träningsformer med den gemensamma nämnaren att de sker utomhus. Vissa utgår från allsidig utomhusträning med militärträning som utgångspunkt och inspirationskälla, andra fokuserar mer på kondition och löpning. Är man nybliven mamma finns det ibland särskilda träningsgrupper som specialiserat sig på anpassad och säker träning med fokus på resultat givetvis. Mycket träning utomhus handlar om att det är träning med den egna kroppsvikten som redskap som premieras. Styrka varvas ofta med kondition och i slutändan är man förmodligen helt slutkörd, och nöjd förhoppningsvis.