Värmlandsidrotten

Sport i Värmland!

Vackra Värmland!

Nog för att de flesta tycker att sommaren är den bästa årstiden ska vi inte glömma bort att även hösten har sina fina stunder att bjuda på. Vad sägs till exempel om en fiskehelg i Frykensjöarna eller kanske klättra upp till toppen av Tossebergsklätten och ta sig en kopp kaffe? Bara för att vintern närmar sig betyder det inte alls att Värmlandscharmen försvinner, snarare tvärt om: den blir starkare!

Värmland har alltid varit ett landskap som har uppskattats av så väl sina boende som sina sommargäster, oavsett årstid. Så bara för att vintern nu närmar sig med stora steg, är det ingen anledning till att inte ta sig en tur hit. För i de värmländska skogarna finns något för alla smaker vare sig det handlar om att vandra på smala stigar, cykla på långa landsvägar eller bara drömma sig bort i den vackra idyllen som landskapet återspeglar. Och någon som verkligen drömt sig bort i den värmländska skönheten är allas vår Nobelpristagare i litteratur: Selma Lagerlöf.

Värmländsk stolthet

Kanske var det i landskapets skönhet som Selma Lagerlöf fann sin inspiration till att vid 33 års ålder skriva sin debutroman Gösta Berlings saga som faktiskt berättar om hennes barndoms Värmland på ett ömsom tragiskt ömsom komiskt vis. Berättelsen skildrar den avsatte prästen Gösta Berling och hans liv samt målar upp en fantastisk bild av landskapet som omger bokens karaktärer. Likväl kan nämnas att Selma Lagerlöf inte bara var begeistrad av enbart Värmland. I boken Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige får vi istället följa med den fjortonårige pojken Nils som förvandlas till en pyssling och ser Sverige från en gåsrygg. Något mer anmärkningsvärt med Selma Lagerlöf är även att hon inte bara var den första kvinnan att mottaga Nobelpriset i litteratur år 1909, utan hon var även den första kvinnan att faktiskt bli invald och få en stol i Svenska Akademien 1914 där hon hjälpte till att utse nästkommande Nobelpristagare fram till sin död 1940.