Värmlandsidrotten

Sport i Värmland!

Välja skidbacke efter omsorg för sin personlighet

Av årets fyra årstider kan vintern räknas till en av de där man kan göra något trevligt på som att åka skridskor, skidor eller ishockey. Under vintern när det är kallt kan det vara kul att göra något av den tiden. Istället för att sitta inomhus och frysa kan man istället åka till en skidbacke och åka lite skidor. På så sätt lär man sig en sport och kan hålla värmen. Nu är det inte bara skidåkning som håller värmen, utan det är också en trevlig sport som alla kan utföra, både barn som vuxna.

Testa och utmana sig själv

Barnfamiljer i Sverige åker gärna till Sälen i Dalarna medan ungdomar och vuxna gärna åker till Frankrike och åker skidor i berg där. Hur kommer det sig att smaken skiljer sig så mycket åt? En stor skillnad är utformningen av skidbackarna. I Sälen finns det så klart alla typer av skidbackar såsom grön för lättåkning och svart för mycket svår åkning, dock med majoriteten att backarna är mycket lätta eller bara lätta, dvs. enkel åkning. Åker man istället till Frankrike får man en riktig utmaning i långa backar, häftiga svängar, svår åkning som blandas med något enklare ibland och en häftig lutning. Det finns många som hellre vill åka sådan åkning, dvs. att åka till Frankrike på skidresa än att åka till Sälen, trots att det är närmre till Sälen. Men ibland handlar det inte om distansen utan själva åkningen. Ibland kan det vara så att Sveriges skidorter inte kan erbjuda snögaranti fullt ut, vilket man kan garantera i Frankrike, eftersom det jämt kyligare på riktigt höga höjder.

Att åka skidor är en trevlig upplevelse, inte minst att man kommer ut i häftiga berg mitt i vintern och får sporta lite. Däremot ska man komma ihåg att göra en ekonomisk kalkyl inför resan, eftersom en skidresa kan kosta lika mycket som en solsemester. Förvisso, har man råd att åka på sommaren borde man ha råd att åka på vintern, det är bara det att om man budgeterar för sin resa innan man bokar något. Vissa kostnader kan man på så sätt undvika genom att göra det på rätt sätt.