Värmlandsidrotten

Sport i Värmland!

Varför motionerar vi?

Varför springer vi oss svettiga på rullband, är med i olika föreningar för att träna fotboll eller dans? Jo, för att vi både blir på bra humör då endorfinerna kickar in samt att vår kropp blir starkare och att vi med det får ett längre och friskare liv. Och vem vill inte ha det?

  • Du förlänger livet i nästan tio år genom att motionera regelbundet.
  • Du halverar även risken av att drabbas av hjärtinfarkt och stroke.
  • Minskar risk för alzheimer, depression, diabetes, benskörhet och mycket mer.

Ja, som du ser så är det oerhört bra att motionera och med det hålla kroppen i rörelse. Men hur kommer det sig? Jo, vår kropp är otroligt bra på att anpassa oss och att läka sig själv. Så, för att vi ska kunna må så bra som möjligt och orka ta oss för allt vi vill så gäller det att vi jobbar med att bygga upp våra kroppar. När det kommer till träning så finns det vissa processer som kickar igång på en gång medan andra processer behöver längre tid på sig. Blodtryck och blodsocker kan man se efter en kort stund. Och om du är ledsen övre att du inte kan bygga upp en bra muskelmassa snabb så får du skylla på dina förfäder, det handlar nämligen om arv.

Hur det går till

Detta är inte något hemligt recept som Coca-cola som vi ska berätta om här, nej, detta är något självklart men som få har koll på. Och genom att få koll på hur vår kropp fungerar så blir vi med det mer benägna att ta hand om den. För det finns ju oerhört mycket att vinna på att göra det. När det kommer till styrketräning så byggs musklerna upp och de blir större och starkare. Denna process är mycket komplicerad och handlar om att när man tränar musklerna så bildas även en viss syrebrist inne i cellerna och även då en ändrad hormonbalans utanför muskelcellerna. Denna förändring känner våra gener av och tror med detta, på grund av syrebrist samt att musklerna samlar kalcium, att vi har blivit utsatta för belastning och att vi med detta behöver ännu mer muskelmassa för att klara av denna belastning. Spännande, eller hur? Se därför till att träna så du får stora och starka muskler.