Värmlandsidrotten

Sport i Värmland!

Värmland ett naturlandskap

Värmland är fullt av aktiviteter, både sportliga och naturaktiviteter såsom vandring och jakt. Det kallas för ”dem djupa skogarna av Värmland” och här finns gott om vilt. När ett landskap har mycket skog eller annan vegetation så brukar aktiviteterna och sporter reflektera det. Exempelvis så är Värmland duktiga på folkrace då de har gott om grus- och skogsvägar att ha ett race på. Även sporter som ishockey och fotboll har stor framgång i landskapet.

Värmland är ett fantastiskt landskap, dess bredd gör att det mesta går att uppleva i landskapet. Skog, skidbackar, öppna fält och mycket mer går att skåda. I landskapet har man tagit fast på de fantastiska skogsvägarna som ringlar runt landskapet och folkrace är en sport som de flesta värmlänningar är bekanta med. Frågan att ställa sig är vad Värmland vore utan sin skog? Det präglar det flesta av befolkningens aktiviteter och många av dem äger ett par starka vandringskängor som kängor från Meindl.

Att vandra ut i de Värmländska skogarna

I skogarna av Värmland är det lätt att gå vilse, den är djup, frodig och en stor del är revir till just vilda djur. Att börja sin vandring i en ny skog är inget som rekommenderas för någon. Är det dock dina hemtrakter, du är van vid att vistas i skogen och kanske till och med är jägare eller skogsarbetare. Trivs man och känner sig hemma i skogen så är det i Värmland lodjur i naturensom man ska utforska, se dock upp för och tänk på dessa djur:

  • Vildsvin, det rapporteras om att vildsvinsstammen håller på att växa till sig och bli allt fler. Vildsvin kan bli aggressiva och det kan vara en bra idé att inte provocera eller komma för nära. Dock är det ovanligt med attacker som är allvarligare.
  • Varg, den finns i Värmland och stammen är stark av de rapporter som finns. Vargen är ett skyggt djur och anfaller inte i första taget. Vargar brukar hålla sig undan så fort de känner doften av människan.
  • Älg finns det gott om och är inte i sig farliga, om inte de 1, är rädda eller 2, brunstiga. Se upp för att gå på en älgko med kalvar, det stora djuret gör allt för att skydda sina ungar.
  • Björn, risken att stöta på en Björn är liten här, men finns. Björnar har dock ett väldigt bra luktsinne och håller sig helst borta från oss. Det bästa sättet att undvika en Björn är att ha en bjällra på dig för att skrämma bort den ytterligare.
  • Lo, det enda vilda kattdjuret i Sverige och utgör inget hot för människan, de är väldigt skygga och inte ens i en bur så visar de sig. De jagar dock rådjur så en attack från ett lodjur är inte att föredra. Har man dock turen att få se ett lodjur så är det nattetid som den största chansen finns då de är nattaktiva.

Bege er ut på en vandring i de djupa skogarna och glöm inte att vara försiktig och att ha riktigt bra skor på er.